Tarih: 02 Kasım 2021
sikayetvar.com Ceza Aldı
TÜKETİCİLER, satın aldıkları mal ve hizmetlere ilişkin şikâyetlerini çeşitli platformlar üzerinden dile getirebiliyor. Kimi tüketici sosyal medya hesabında, kimi bu alanda faaliyet gösteren siteler üzerinden şikâyetini aktarıyor. Şikâyetlerin yer aldığı siteler ile markalar arasında ise zaman zaman ihtilaflar gündeme gelebiliyor. İsviçre markası Swatch ile 4 milyona yakın üyesi olan sikayetvar.com’un sahibi Şikayetvar Bilişim AŞ arasında yaşanan anlaşmazlık dava konusu oldu.
Dünyaca ünlü markaya ilişkin tüketici şikâyetleri Swatch logosu kullanılarak sitede yer aldı. Durumu fark eden Swatch yetkilileri, site ile temasa geçerek şikâyete konu bazı ürünlerin kendilerine ait olmadığını, 40-50 liraya satılan ürünlerin sahte olduğunu belirtti. Ürünlerine ilişkin yapılan yorumlara yanıt vermek istediklerini belirten Swatch yetkilileri, siteden ‘kurumsal üye olmanız’ gerekir yanıtı aldı. Yıllık kurumsal üyeliğin ise 3 bin 400 TL olduğu e-posta mesajı ile bildirildi. Swatch avukatları, müvekkillerine ait logoların kaldırılması için şirkete ihtarname gönderdi. Ancak sorunun çözümüne ilişkin bir gelişme olmadı. Bu kez, Swatch AG adına Şikayetvar Bilişim’e karşı İstanbul Anadolu 1. Fikrî ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesi’nde dava açıldı. Tazminat talepli davada, marka hakkına tecavüzün tespiti de talep edildi.
Tarih: 12 Aralık 2020
Şikayet Siteleri
Şikaye Var
Şikayet Yazanlar Bakımından Sorumluluk
İnternete içerik giren kişilerin tamamının girdiği içeriklerden dolayı sorumluluğu vardır. Bu sorumluluk hem hukuki sorumluluk (tazminat) hem de cezai so
İnternete içerik giren kişilerin tamamının girdiği içeriklerden dolayı sorumluluğu vardır. Bu sorumluluk hem hukuki sorumluluk (tazminat) hem de cezai so
İnternete içerik giren kişilerin tamamının girdiği içeriklerden dolayı sorumluluğu vardır. Bu sorumluluk hem hukuki sorumluluk (tazminat) hem de cezai sorumluluk şeklindedir.
Kişilik haklarının zedelendiği, firmanın haksız ve gereksiz yere kötülendiği her durum tazminat borcu doğurur. Çünkü bunların hepsi suç olmasa da hepsi haksız fiildir. Yani en kötü ihtimalde Türk Borçlar Kanunu hükümlerine göre maddi ve manevi tazminat alma imkanı vardır.
Ayrıca bu durum için daha özel bir düzenleme olan Türk Ticaret Kanunu madde 54 ve devamı maddeleri de (haksız rekabet) bir sorumluluk kaynağıdır.
Dolayısı ile şikayet yazanlara karşı TTK 54 ve devamına göre haksız rekabetten içeriğin kaldırılması istemli maddi manevi tazminat davası açılabilir ve hapis istemli ceza davası açabilir. Yukarıda hangi hakların talep edilebileceğinden bahsettik.
En basit ihtimalde bile kişilik haklarına saldırı var ise TMK 24 ve devamı hükümlerine göre haklar kullanılabilir. Şikayet sitesinden şikayet kaldırma ile ilgili bu süreçte avukat yardımı alınması her zaman önemlidir. Zira burada çok ciddi haklar mevzu bahisdir.
Tarih: 31 Mayıs 2020
Şikayet
Tüketicilerin satın aldığı ürün/hizmetler hakkında şikayetlerini dile getirdiği şikayet siteleri hakkında önemli bir gelişme yaşandı. İsmi açıklanmayan bir tüketici şikayet sitesinde, ismi açıklanmayan bir şirkete ait şikayetler tedbir amacıyla kaldırıldı.
Ankara’da bir şirket, tüketici şikayet sitesine dava açtı. İsmi açıklanmayan söz konusu sitede yalnızca olumsuz yorumların bulunduğunu ve şikayet yazanların ürünü gerçekten kullanıp kullanmadığının denetlenmediğini sebep olarak sundu. Mahkeme, karar açıklanana kadar şirketin tüm logo, isim, içerik ve şikayetlerin tedbiren kaldırılmasına karar verdi. Mahkemenin incelemeleri sürüyor.
Markanın avukatlığını üstlenen Ayşegül Zengin, konuyla ilgili olarak “Markanız hakkında yorum yazan kişi sizin müşteriniz olmaya da bilir, hatta sizin rakip firmanız da olabilir. Müvekkilim deneme amaçlı kendi firması hakkında şikayet yazmak istediğinde şirket maili ile denemesine rağmen bu şikayeti yazabildi. Hatta, tüketiciler şikayetlerini yazmaya kalktıklarında site tarafından daha olumsuz yorum yapmaları için yönlendirildiklerini de gördük. Tüketiciler her ne kadar hak arama gerekçesiyle ya da iyi niyetle yorum yapsa da tüketici şikayet siteleri tarafından bu yorumlar firmalara bir koz olarak kullanılabiliyor. Onların marka itibarını kaybetmeleri karşısında bir çıkar elde etme durumu olduğunu görüyoruz. Bu davanın çok önemli bir noktaya temas ettiğini düşünüyoruz." dedi.
Tüketici şikayet siteleri, müşterilerin bir problemle karşılaştığında sorununu çözüme kavuşturmasında yardımcı oluyor. Pek çok müşteri, yaşadığı bir problem karşısında müşteri hizmetleriyle iletişime geçip derdiği anlattığında çözüm bulamazken bu sitelere derdini yazdığında marka tarafından kendisiyle iletişime geçiliyor ve problemi gideriliyor. Yapılan şikayetler, internette kalıcı olarak durduğu için, markalar bu şikayetlere büyük önem veriyor.
Mahkemenin alacağı karar, yeni davaları da etkileyecek. Şikayet sitelerinin bugünkü formatta yayına devam edebilmeleri için davanın sonucu büyük önem taşıyor.
Tarih: 03 Ocak 2018
Tarih: 03 Ocak 2018
Tarih: 07 Aralık 2016
Tarih: 04 Haziran 2016
Tarih: 18 Ağustos 2015
Tarih: 03 Nisan 2013
Tarih: 21 Mart 2013